Meri-Lapin Pianopalvelu

Hyvä tietää

Piano on valmistettu pääasiassa puusta, joka on herkkää ilmankosteuden ja lämpötilan vaihteluille.

Suomessa on neljä vuodenaikaa ja ilmankosteus ja lämpötila vaihtelevat suuresti; kesällä on lämmintä ja kosteaa, talvella kylmää ja kuivaa. Kun pianon puurakenteet elävät näissä vaihtelevissa olosuhteissa, vire muuttuu. Tämän takia kotipiano on hyvä virittää vähintään kerran vuodessa.

Sillä, soitetaanko pianoa vai ei, ei ole vireen kannalta merkitystä. Silläkään ei ole juurikaan merkitystä vireen kannalta, jos pianoa on siirrelty samassa talossa huoneesta toiseen. Talon suhteellinen ilmankosteus on yleensä sama joka nurkassa, joten kunhan pianoa ei kohdella kovin kaltoin siirrettäessä, ei sen pitäisi olla moksiskaan. Talosta toiseen siirrettäessä tilanne on jo eri ja piano täytyykin virittää muuton jälkeen. Odota kuitenkin kuukauden verran, että piano ehtii sopeutua uuden talon olosuhteisiin!

Koneistoa täytyy myös säätää ja huoltaa säännöllisesti. Koneistossa käytetään puun lisäksi huopaa, verkaa ja nahkaa, jotka ovat niin ikään alttiita ilmankosteuden ja lämpötilan vaihteluille ja soitettaessa painuvat ja kuluvat. Jos pianon koneistoa ei säädetä, pahimmassa tapauksessa päädytään tilanteeseen, jossa koneisto ei toimi kunnolla tai jopa ollenkaan, kuuluu ikäviä sivuääniä ja soittokokemus kärsii. Jos piano on ollut pitkään laiminlyötynä, saattaa olla aihetta huollolle tai jopa peruskorjaukselle.

Pianoon voi asentaa kostutusjärjestelmän, jos tuntuu, että ilmankosteuden vaihtelu vaikuttaa liiaksi pianon vireeseen. Yleensä kaikissa musiikkioppilaitosten soittimissa on asennettuna pianon kosteustasapainoa säätelevä järjestelmä. Järjestelmä ja sen asennus on hintavaa, joten kannattaa ottaa huomioon pianon arvo; kannattaako soittimeen satsata usean satasen arvoinen järjestelmä?

Mihin sijoittaisin pianon? Pianon sijoittamiseen liittyen muutaman perusohjeen noudattaminen on suositeltavaa. Ulkoseinää tulee välttää varsinkin vanhoissa taloissa. Moderneissa umpitaloissa eristys on jo niin hyvä, että tämän seikan voi jopa sivuuttaa. Sijoita piano kuitenkin mielellään siten, ettei se ole lähellä tulisijaa, ilmanvaihtokanavia ja usein avoinna olevia, esimerkiksi terassille johtavia ovia. Vanhoissa taloissa ikkunatkin saattavat vuotaa kylmää ilmaa, joten pyri jättämään niihinkin metrin verran väliä. Suoraa auringonpaistetta soittimeen on hyvä välttää. Monesti pianon sijoittamisessa joutuu tekemään kompromisseja, mutta pyri noudattamaan edes suurinta osaa ohjeista!

Pianon viritys vie aikaa noin 1,5h. Jos edellisestä virityskerrasta on vuoden verran aikaa, muuta ei välttämättä tarvita. Jos edellisestä kerrasta on kuitenkin päässyt vierähtämään tovi, on yleensä tehtävä ainakin yksi viretason korjaus ja tarkistaa säädöt. Tällöin aikaa vierähtää helposti kolmekin tuntia. Jos viretaso on päässyt oikein matalaksi, ei yleensä yksi käyntikerta riitä, vaan vireen pysyvyyden varmistamiseksi on tehtävä ainakin kaksi käyntiä. Piano on suositeltavaa virityttää vuoden välein. Musiikkioppilaitoksissa pianot viritetään 2-4 kertaa vuodessa!

Kun pianonvirittäjä on tulossa taloon, tyhjennäthän pianon päältä kaikki tavarat pois. Kansia ei tarvitse alkaa aukomaan, se kuuluu virittäjän työnkuvaan. Pianon edessä ja sivuilla – etenkin oikealla puolella – on hyvä olla tilaa työskennellä. Jos pianon oikea sivu on seinässä kiinni, siirrä pianoa niin, että syntyy tilaa. Kuitenkin vain, jos jaksat siirtää soitinta helposti itse, tai sitten kahden voimin! Huolehdi myös, ettei pianon välittömässä läheisyydessä ole tavaroita, jotka virittäjä voisi vaikka kyynärpäällään huitaista epähuomiossa rikki. Pidäthän myös huolen, että talossa on hiljaista, jotta virittäjän on helppo työskennellä; riippuu virittäjästä, mitkä äänet vaivaavat ja mitkä eivät, mutta yleisimpiä häiritseviä ääniä ovat esimerkiksi suhina, rapina ja veden laskeminen. Ethän siis laita tiskikonetta päälle, kun tulen teille töihin! Vaikka kuulostaa siltä, että virittäminen on kovaa paukuttamista, todellisuudessa ne äänet, joita virittäjä kuuntelee ja yrittää korvillaan erottaa, kuuluvat paljon vaimeammin.

Mitä jos joudut perumaan viritysajan? Ei hätää, en pahastu! Sovitaan sitten vain uusi aika. En veloita mitään perumisesta. Tilanne onkin sitten toinen, jos varattu aika pääsee unohtumaan, etkä ole kotona kun tulen. Tällöin veloitan ajastani hinnaston tuntihinnan mukaan. Kun olen koputellut oven takana, soitan ja laitan viestin. Sen jälkeen odotan 15min, minkä jälkeen jatkan matkaa. Huom! En kävele sisään taloon vaikka ovi olisi auki, jos näin ei ole erikseen sovittu.

Pianonvirittäjän ruokkiminen kielletty! Ethän pahastu, jos en voi jäädä edes teekupposelle. Päiväni ovat kiireisiä ja virityskohteiden välimatkat joskus pitkiäkin. Olen suunnitellut aikatauluni niin, että siellä ei ole sijaa yllätyskahveille. Kiitos kuitenkin ajatuksesta!

Ota yhteyttä

Yhteydenotot pääasiassa puhelimitse, kiitos!

Jos otat yhteyttä sähköpostitse, mainitsethan viestissä pianon merkin ja milloin soitin on viimeksi viritetty